joi, 12 februarie 2009

FURSECURI CU MIGDALE ŞI CACAO

Aceste fursecuri cu migdale sunt uimitor de gustoase şi uşoare şi se potrivesc de minune la ceaiul sau cafeaua de după-masă.
Ingrediente:
- 300 g migdale;
- 3 albuşuri;
- 130 g zahăr;
- 1 lingură suc de lămâie;
- 3 linguri cacao;
- 1 praf scorţişoară;
- câteva picături esenţă de migdale;
- unt pentru uns tava. Mod de preparare:
Se toacă fin migdalele. Se bat albuşurile cu un mixer până se obţine o spumă tare. Se continuă baterea şi se adaugă treptat zahărul şi sucul de lămâie. Se preîncălzeşte cuptorul şi se unge tava cu unt. Se amestecă migdalele cu scorţişoara, praful de cacao şi esenţa de migdale, apoi se înglobează treptat cu o lingură în albuşurile bătute.Aluatul cu migdale se aşează în tavă cu o lingură. După fiecare folosire lingura se scufundă în apă călduţă, pentru ca aluatul să nu se lipească. Se formează grămăjoare mici, lăsând distanţă între ele. Se bagă tava în cuptorul cald şi se coace timp de aproximativ 20 de minute, până când aluatul se solidifică. Se scot fursecurile cu precauţie din tavă, cu un cuţit cu lama lată, apoi se lasă la răcit pe un grilaj.Fursecurile pot fi puse în cutie abia după ce s-au răcit complet, deoarece astfel rămân proaspete şi nu se înmoaie.

SALATĂ CU LEGUME ŞI OU

Ingrediente:
- 100 g orez;
- 3 roşii;
- două ouă;
- 100 g caşcaval;
- doi castraveţi;
- o salată;
- mărar;
- un ardei gras roşu;
- ulei de măsline;
- pentru sos: 3 linguri ulei, 2 linguri muştar, o lingură apă, o lingură suc de lămâie, sare şi piper. Mod de preparare:
Orezul se fierbe în apă cu sare în care s-au adăugat câteva picături de ulei de măsline. Când este fiert se scurge şi se pune într-un vas. Se adaugă roşiile tăiate felii, ouăle tari feliate, caşcavalul ras, frunzele de salată, ardeiul gras tăiat felii, castraveţii curăţaţi de coajă şi tocaţi beţişoare şi mărarul. Pentru sos se omogenizează muştarul cu uleiul turnat puţin câte puţin, sucul de lămâie, apa, sarea şi piperul după gust. Se toarnă sosul peste salată şi se serveşte.