miercuri, 30 septembrie 2009

Plăcintă cu ciuperci şi ceapă

Ingrediente:
- 400g ceapă;
- 200 g ciuperci albe mici (champignon);
- 1 lingură suc de lămâie;
- 80 g bacon feliat;
- 3 linguri ulei;
- 80 g brânză de vaci;
- 1 gălbenuş;
- 2 linguri lapte;
- 200 g făină albă;
- 2 linguriţe praf de copt;
- 2 ouă;
- 150 ml smântână pentru gătit;
- 50 g caşcaval ras;
- sare, piper.

Mod de preparare:
Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. Se spală ciupercile, se taie felii şi se amestecă cu sucul de lămâie. Se căleşte baconul în ½ lingură ulei până se înmoaie. Se adaugă ceapa şi ciupercile, se prăjesc la foc mediu, timp de aproximativ 5 minute, amestecând continuu, apoi se toarnă într-un vas. Pentru aluat se amestecă bine brânza de vaci pasată, uleiul rămas, sarea, gălbenuşul, praful de copt şi laptele. Se încorporează treptat făina şi se frământă până când se obţine o masă omogenă. Se preîncălzeşte cuptorul. Se adaugă ouăle, smântâna şi caşcavalul peste amestecul cu ceapă. Se condimentează cu sare şi piper şi se toarnă într-o formă. Se întinde aluatul pe puţină făină şi se aşează în forma de copt. Se presează marginile aluatului de pereţii formei, iar deasupra se întinde amestecul cu ceapă. Se introduce în cuptorul fierbinte şi se coace timp de 35 de minute, până când se obţine o crustă.