duminică, 18 octombrie 2009

Triunghiuri crocante cu nucă

Ingrediente:
Pentru aluat:
- 400 g făină;
- 75 g zahăr brun;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 1 lingură coajă de lămâie rasă;
- 2 ouă;
- 250 g unt.
Pentru umplutură:
- 200 g miez de nucă;
- 100 g gem de portocale;
- 5 linguri lichior de portocale;
- 100 g unt;
- 3 linguri smântână dulce.

Mod de preparare:
Se amestecă făina cu zahărul, zahărul vanilat şi coaja de lămâie şi se face o adâncitură în mijloc. Se sparg ouăle în mijloc şi se pune untul tăiat în cubuleţe la marginea făinii. Se frământă un aluat omogen, începând de la exterior, apoi se întinde într-o tavă şi se lasă acoperit, într-un loc răcoros, timp de 1 oră. Se preîncălzeşte cuptorul. Se toacă mărunt miezul de nucă. Se încălzeşte gemul şi 3 linguri de lichior, la foc mic, amestecând continuu, apoi se întinde peste aluat. Se topeşte untul alături de smântână şi lichiorul rămas. Se adaugă nuca şi se întinde peste aluat. Se introduce în cuptorul fierbinte şi se coace 15-20 de minute.

Chifteluţe de carne cu ardei

Ingrediente:
- 500 g carne tocată de porc;
- 2 ouă;
- 2 cepe;
- 500 g roşii tocate;
- 2 ardei graşi verzi şi 1 roşu;
- 2 linguri ulei;
- 120 ml supă carne;
- 1 căţel usturoi;
- 3 linguri pesmet;
- 1 legătură pătrunjel;
- boia dulce, sare, piper, oregano.

Mod de preparare:
Se curăţă ceapa şi se toacă. Se spală ardeii, se curăţă şi se taie în fâşii. Se căleşte o ceapă în 2 linguri de ulei. Se adaugă ardeiul şi se călesc un pic. Se adaugă supa de carne şi se fierbe la foc mic 5 minute. Se adaugă roşiile, sarea, piperul şi oregano, după care se mai fierbe 15 minute. Se curăţă usturoiul, iar pătrunjelul spălat se toacă mărunt. Restul de ceapă se prăjeşte într-o lingură de ulei. Se adaugă căţelul de usturoi tocat şi se mai prăjeşte un timp. Se adaugă peste carnea tocată amestecul de ceapă cu usturoi, jumătate din pătrunjel şi ouăle cu pesmetul, iar apoi se condimentează cu sare, piper şi boia dulce. Din amestecul obţinut se formează chifteluţe şi se prăjesc până devin de un auriu uniform. Restul de pătrunjel se presară peste legume. Chifteluţele se servesc aşezate pe patul de legume.