duminică, 25 octombrie 2009

Cubuleţe de cocos

Ingrediente:
Blat:
- 400 g făină integrală;
- 200 g unt;
- 1 ou;
- 70 g zahăr pudră;
- 1 praf sare.
Umplutură:
- 4 ouă;
- 200 ml smântână pentru gătit;
- 70 g zahăr;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 100 ml smântână dulce;
- 200 g cocos ras;
- 100 g glazură de ciocolată;
- coaja rasă a unei jumătăţi de lămâie.

Mod de preparare:
Se frământă un aluat omogen din făină, untul sfărâmat în bucăţele, oul, sarea şi zahărul. Se modelează un gogoloi, se împachetează în folie de plastic şi se lasă timp de 30 de minute la frigider. Se preîncălzeşte cuptorul. Pentru umplutură se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se bat bine gălbenuşurile cu smântâna pentru gătit, zahărul şi zahărul vanilat. Albuşurile şi smântâna dulce se bat bine separat, apoi se înglobează cu grijă în amestec, alături de cocosul ras şi coaja de lămâie. Se întinde aluatul în tavă astfel încât să se răsfrângă puţin pe margine. Se întinde uniform umplutura. Se introduce în cuptorul fierbinte şi se coace 25-30 de minute, până ce suprafaţa devine maronie, apoi se lasă la răcit în tavă. Se ornează cu glazură de ciocolată.

Plăcintă cu pui

Ingrediente:
- 2 piepturi de pui dezosate, fără piele;
- 1 ardei gras roşu;
- 2 căţei de usturoi;
- 1 ardei iute verde;
- 150 g mazăre congelată;
- 100 g brânză;
- 1 lingură ulei de măsline;
- 70 g făină albă;
- 130 g mălai;
- 100 g unt;
- 1 gălbenuş;
- sare, piper, boia.

Mod de preparare:
Se curăţă ardeiul gras şi cel iute şi se spală. Ardeiul gras se taie în cubuleţe, iar cel iute se toacă mărunt. Se curăţă ceapa verde, se spală şi se taie în rondele subţiri, împreună cu frunzele verzi, fragede. Se curăţă şi se toacă mărunt usturoiul, apoi se pun toate ingredientele pregătite, împreună cu mazărea, într-un vas. Se dă brânza pe răzătoarea fină. Se prăjeşte bine carnea în ulei, pe toate părţile. Se scoate carnea, se sărează şi se piperează, se lasă să stea câteva minute, apoi se taie în felii subţiri. Se adaugă carnea şi brânza peste legume, se amestecă bine, se condimentează cu sare, piper şi boia, apoi se toarnă totul într-un vas termorezistent. Se preîncălzeşte cuptorul. Se frământă bine făina cu mălaiul şi untul sfărâmat, un praf de sare şi 2-3 linguri de apă rece. Se modelează un gogoloi, apoi se întinde până se obţine o foaie subţire. Se pune aluatul peste amestecul din vas, se unge cu gălbenuşul bătut, se introduce la cuptor şi se coace 30-35 de minute.