duminică, 10 ianuarie 2010

Gugelhupf – Prăjitura împăratului

„Aş îndrăzni să-l îmbii pe Majestatea voastră cu o felie de Gugelhupf” – aşa a început prima vizită a împăratului Franz Joseph la actriţa vieneză Katharina Schratt. Şi împăratul a acceptat. Sau cel puţin aşa spune povestea…
Fiică de patiser, frumoasa actriţă era căsătorită cu baronul ungar Kiss von Itepe, care o neglija total, fiind în schimb pasionat de jocurile de noroc şi plin de datorii de pe urma acestora. În continuare, povestea spune că aceea a fost doar prima din nenumăratele felii de Gugelhupf pe care împăratul le-a gustat de-a lungul timpului în compania Katharinei…

Ingrediente:
- 250 ml lapte;
- 30 g drojdie proaspătă;
- 500 g făină;
- 150 g margarină;
- 150 g zahăr;
- 8 gălbenuşuri;
- 100 g stafide;
- coajă rasă de lămâie;
- 100 g migdale;
- zahăr pudră pentru decor;
- 1 praf sare.

Preparare:
Se face o maia din lapte călduţ, drojdie şi o lingură de făină, apoi se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la crescut, într-un loc cald şi ferit de curenţi de aer, până îşi dublează volumul. Margarina se bate bine cu zahărul, până devine spumoasă. Apoi se adaugă treptat gălbenuşurile, stafidele, un praf de sare, coaja rasă de lămâie şi, la final, făina. Se amestecă totul cu maiaua crescută, până se desprinde uşor de pe mână şi are un aspect mătăsos. Se pune acest aluat într-o formă înaltă, din cele cu gaură la mijloc, tapetată cu margarină. Deasupra se presară migdalele tăiate felii subţiri. Se acoperă din nou cu un prosop şi se lasă la crescut, la loc călduţ, până ce aluatul ajunge aproape de marginea vasului. Se coace în cuptor la temperatură medie, timp de aproximativ 40 de minute. Se serveşte presărată cu zahăr pudră.